Op 13 april 2021 werd ik verrast door een mooie recensie van ConniesBoekkies in mijn mailbox.

Anita Kroef schreef als kind al korte verhalen en gedichten.  Ze leest veel in allerlei genres.  Onder andere de boeken van Wilbur Smith. Deze auteur liet veel verhalen afspelen in Afrika. Hierdoor werd haar fascinatie voor dit continent aangezwengeld. Zij bezocht heel veel Afrikaanse landen en het is niet zo vreemd dat het verhaal ‘ bloedzuster’ hoofdzakelijk zich hier afspeelt.  Een verhaal wat zij een jaar geleden besloot te gaan schrijven en haar  thrillerdebuut is.

Hoofdpersonage Samantha woont in Brabant en is druk met de bloemisterij en rozenkwekerij die zij met haar partner Robert heeft overgenomen van haar ouders. Moederdag staat voor de deur en het is daardoor extra druk . Als ze Robert betrapt met een andere vrouw, wat niet voor het eerst is, is ze niet alleen verdrietig maar ook boos en teleurgesteld.  Haar besluit om een punt achter de relatie te zetten neemt Robert niet al te serieus en ze besluit om op reis te gaan om haar te bezinnen.  Haar hartsvriendin, die ze al jaren kent, Noor woont tijdelijk in Zuid- Afrika en nodigt haar uit om langs te komen. Noor is daar voor een jaar gaan wonen om vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis.  Samantha vertrekt met het eerstvolgende beschikbare vliegtuig en Noor zou haar van het vliegveld komen halen. Daar aangekomen blijkt Noor verdwenen.  Samantha besluit, na lichtelijk in paniek te zijn geraakt, het weeshuis te zoeken  in de hoop Noor daar te ontmoeten.  Die hoop wordt daar meteen de grond ingeslagen en de zoektocht naar haar vriendin begint. Een zoektocht met de nodige gevaren en angstige momenten voor Samantha. Als vrouw  alleen in een land dat behoorlijk vrouwonvriendelijk is en iedereen een dubbele agenda blijkt te hebben.

“ Bloedzuster “ is een verrassend debuut !  De proloog, plaatsvindend in Zuid-Afrika, heeft de nodige spanning en als je daarna van start gaat in Nederland bij Samantha vraag je je als lezer af waar het verhaal heen zal gaan.  Het verhaal wordt chronologisch verteld en beslaat een korte periode,  van nog geen twee weken, waar heel veel in gebeurd.  Af en toe komt het wat verhalend over wat een beetje het tempo weg haalt uit het verhaal.  Het sluit niet altijd vloeiend in elkaar over.  Door het gebruik van flashbacks krijgt je als lezer wat meer informatie over hoe Samantha en Noor elkaar hebben ontmoet en hoe hun vriendschap al die jaren gebleven is.  Hierdoor wordt ook de titel verklaard en het gedrag van de personages. 

Het verhaal heeft een snel verloop, redelijk goede spanningsopbouw en de nodige twisten om de lezer geboeid te houden. Sommige zijn wat voorspelbaar en andere lieten mij verrassen.  Op een aangename manier.  De personages worden goed neergezet en Samantha verandert van een volgzaam typje in een dappere vrouw die voor zichzelf op komt. De manier waarop de auteur je naar de ontknoping van het verhaal brengt is goed gevonden en verre van voorspelbaar, dus wat dat betreft is die missie geslaagd.

Een prima debuut en hopelijk volgt er snel weer een thriller van haar hand !