Gisteren had ik een erg leuk gesprek met Anita Kroef, er volgen nog meer interviews met David Klaver, Anita Kok, Ceciel Huls en Anke Verbraak.Ik wens je veel leesplezier met dit interview van Anita Kroef!

Vertel eens, wie ben en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Anita Kroef. Ik woon met mijn vriend op het Brabantse platteland. Ik ben een boerendochter en ik schrijf nog niet heel lang. Als ik andere Boek 10 schrijvers spreek, voel ik mij een groentje. Ik ben een echte boekenwurm, schrijven deed ik tijdens mijn schooltijd, daarna niet meer.

Ik werk in het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen waar ik een financiële functie heb. Daarvoor heb ik vijfentwintig jaar bij dezelfde werkgever gewerkt en was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik solliciteerde en werd aangenomen bij een andere werkgever in de lente van 2019. Het beviel mij niet en dat was wederzijds, dus een maand later stond ik op straat en besloot op dat moment om een boek te gaan schrijven, dat was iets wat ik altijd al wilde. Ik had al een groot deel van het boek af voordat ik aangenomen werd in het ziekenhuis in Nijmegen. Zo zie je maar, dat er op je eenenvijftigste een wereld aan je voeten ligt!

Je vertelde dat je bezig was met opruimen in de garage?

Ja dat klopt, ik heb een “boekenophaalstraat” gemaakt, zodat ik zondag de 29e de mensen die een boek bij mij hebben besteld, volgens de coronaregels van een boek kan voorzien. Ik vind het ontzettend jammer dat ik het niet gewoon kan doen in een groot gezelschap maar ik verwacht dat het op deze manier ook heel leuk kan worden. Zo spreek ik iedereen toch even persoonlijk. Ik woon in de gemeente waar de coronagolf begon, wij zijn lange tijd “donkerrood” geweest op de kaart en dat maakt je wel bewust van de ernst. In mijn omgeving hebben meerdere mensen die ik ken een familielid verloren aan deze vreselijke ziekte.

Ik kan me voorstellen dat dat iets met je doet. Maar een boekenstraat maken in je garage.. Hoeveel boeken heb je verkocht?

Zeventig in totaal. ‘Dat is behoorlijk wat!’ Jazeker, dat komt ook omdat ik in een kleine sociaalhechte gemeenschap woon. Er is veel belangstelling. De meeste mensen komen het boek ophalen, maar bij een aantal oudere ooms en tantes breng ik het persoonlijk langs.

Het boek “bloedzuster” dat je 28 november uitbrengt, handelt over twee vriendinnen die naar Zuid-Afrika reizen. Kun je er meer over vertellen?

Ja, dat kan ik zeker. Overigens dachten bekenden in mijn omgeving dat ik een boek schreef dat te maken had met het ziekenhuis waar ik werk. Echter, ik was al halverwege het boek toen ik deze aanstelling kreeg. Met bloedzuster wil ik aangeven dat de vriendinnen al van kleins af aan bevriend zijn en zich daardoor bijna zussen voelen. De een is ervaren en heeft heel wat van de wereld gezien, de ander komt uit een Brabants dorpje en is amper in de stad geweest. Ze vindt het vooral spannend om haar bereisde vriendin op te zoeken, totdat die op mysterieuze wijze verdwijnt en zij op zoek gaat.

Gezien jou verleden, je bent zelf een boerendochter en woont in Brabant, is het deels autobiografisch en deels fictie?

Ja, dat klopt. Zelf kwam ik in Afrika in de tijd dat er nog geen internet en televisie was. Als meisje las ik boeken van Wilbur Smith. Zijn boeken gaan allemaal over Zuid-Afrika in de tijd dat de eerste westerlingen ernaartoe reisden. Dat sprak mij enorm aan.

In Zuid-Afrika bezoeken de beide vriendinnen steden en dorpen in het land. Hoe heb je deze reis uitgestippeld?

Ik ga al bijna dertig jaar op vakantie naar Afrika en Zuid-Afrika. Dit continent heeft mijn hart gestolen. Ik ben in Malawi geweest en heb daar scholen bezocht. In Kenia heb ik, samen met anderen, een waterput geslagen. In juni 2019 heb ik samen met mijn vriend een reis gemaakt door Zuid-Afrika. Ik had het script in mijn hoofd en het tijdens deze reis uitgewerkt. Soms moest ik een stad of dorp aanpassen in mijn verhaal, omdat wat ik wilde laten gebeuren, daar niet mogelijk was. Dankzij dit research weet ik dat alles klopt.

Ik las dat je iets hebt met de Vrouwenthrillers?

Ik schrijf nog niet zo lang en een paar jaar terug deed ik mee met een wedstrijd. Ik schreef een verhaal dat ik naar Vrouwenthrillers heb gestuurd en het werd geplaatst. Daar werd ik enthousiast van en wilde ik wil meer!

Is er een verschil tussen mannen of vrouwenthrillers?

Vrouwen vereenzelvigen zich graag met een krachtige vrouw die actie durft te ondernemen, daaraan kunnen zij zich optrekken. Van mannen weet ik het niet echt. Ik lees zelf beide.

Hoe ben je met GodijnPublishing in contact gekomen?

De Thrilleracademie organiseerde een uitgeversdag. Omdat ik er eerder een workshop gevolgd had, werden mij nieuwsbrieven toegestuurd. Ik besloot erheen te gaan. Het was halverwege het schrijven van mijn boek. In de ochtend kregen wij uitleg over “hoe het werkt” bij een uitgeverij en in de middag was er een speeddate met uitgeverijen. Ik wilde een thriller schrijven en drie uitgeverijen waren geïnteresseerd. Ik leverde mijn script in en Elly Godijn belde mij op. Ze is hartelijk en persoonlijk, dat stel ik op prijs. We hebben een fijne samenwerking. Ze is duidelijk, menselijk en enthousiast. Ik vond het best heel spannend, maar Elly zei dat ik het op me af moest laten komen. En dat heb ik gedaan. Ze helpt met alles wat zich aandient.

Hoe ervaar je het om samen te werken met de andere schrijvers van Boek 10?

Dat is echt fijn. We hebben een gezamenlijke app waarin we alles delen. Zo worden we stapje voor stapje door het proces geloodst. We bijten elkaar niet. Ieder heeft zijn eigen verhaal en genre. We stellen vragen in de app als we ergens mee zitten en dan geven anderen een reactie. Ik had bijvoorbeeld de achterflap van mijn boek in twee kleuren en ik kon niet kiezen welke ik het mooiste vond, dat deelde ik en anderen gaven hun mening. Dat hielp.Elly zegt altijd dat wanneer collega-schrijvers het goed doen, dat goed is voor GodijnPublishing en dus ook voor mij. Dat geeft me vertrouwen.Op dit moment ben ik druk bezig met Social Media en het benaderen van boekenwinkels. De bibliotheek wil met mij een podcast maken, daarin mag ik een stuk voorlezen uit mijn boek. Dat is super spannend.

Heb je nog tips voor beginnend schrijvers, die een boek willen uitgeven?

Jazeker, gewoon beginnen. Ga het doen. En een tip die Elly mij gaf: Wanneer je een boekhandel bezoekt geef dan aan dat je bij een uitgeverij zit. Dat jouw boek te bestellen is bij het Centraal Boekhuis en dat het een ISBN-nummer heeft. Dat opent deuren.

Anita ik wil je hartelijk bedanken voor dit interview.

Ik wil jouw bedanken, Ankie, omdat je dit voor ons doet.

Dankjewel Anita. Ik vind het zelf een enorm leuke manier om in contact te komen met de schrijvers van het Boek 10 event!