Op de website “Puntsgewijs” publiceerde Marieke Flikweert-van Groningen de onderstaande recensie op Bloedzuster:

Wow, wat een enorm mooi en spannend boek is dit zeg. Ik houd van boeken in het genre literaire thriller! En dit boek kan ik zeker één van mijn favoriete boeken noemen; Bloedzuster, een debuutthriller van Anita Kroef en uitgegeven bij Godijn Publishing. Ik hoop dat het niet bij een debuut blijft, maar dat er nog veel meer gaat komen van de hand van deze auteur.

Bloedzuster

Als Samantha haar man betrapt op vreemdgaan, besluit ze om haar vertrouwde Brabantse dorpje en haar bloemenwinkel een week achter zich te laten en haar vriendin Noor in Zuid-Afrika een bezoek te brengen. Daar wil ze tot zichzelf komen en een besluit nemen of ze bij Robert wil blijven of niet.

Eenmaal op het vliegveld in Zuid-Afrika is Noor nergens te bekennen. Noor zou Sam daar op komen halen, maar ze is er niet en ze heeft ook niets van zich laten horen. Samantha besluit om zelf een busje te regelen en naar het weeshuis te gaan waar Noor vrijwilligerswerk doet. Ook daar is Noor niet. Ze is spoorloos verdwenen. Vol angst en twijfel gaat ze naar haar op zoek in dit voor haar onbekende land. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het steeds onwaarschijnlijker dat Noor nog in leven is. Dan ontdekt Samantha dat Noor iets op het spoor was. Hoe meer Samantha ontdekt, hoe gevaarlijker het wordt. Weet de directeur van het weeshuis soms meer?

Wie is te vertrouwen?

Gelukkig kan Samantha bij Steven, het gezicht achter de stichting die vrijwilligers voor het weeshuis regelt, met haar verhaal terecht. Hij wil Sam graag helpen bij de zoektocht naar Noor. Sam vertelt hem alles wat ze al ontdekt heeft. Als ze per ongeluk een telefoongesprek van Steven afluistert, brengt haar dat in twijfel. Is Steven echt wel te vertrouwen zoals ze eerst dacht? Of heeft ze hem te veel verteld en daarmee Noor verder in gevaar gebracht?

Ondertussen blijft Samantha alles op alles zetten om haar beste vriendin te vinden. Lukt het haar om haar bloedzuster op tijd terug te vinden zonder dat ze zichzelf daarmee in gevaar blijft?

“Voor de zoveelste keer keek Noor over haar rechterschouder naar de stoffige weg achter haar. De witte terreinwagen achtervolgde hen al minstens een half uur. De glanzende lak van de splinternieuwe SUV schitterde in de felle Afrikaanse zon. Ondanks de benauwde hitte in het overvolle taxibusje, voelde ze hoe een koude rilling langs haar ruggengraat omhoog kroop”.

Mijn mening

Het leuke van boek in PDF-bestand of Epub is dat mijn man en ik allebei tegelijk een boek kunnen lezen. We hadden het boek dan ook bijna tegelijk uit. Regelmatig zeggen we tegen elkaar: ‘Mooi boek, maar wel een bijzonder verhaal.’ Na het lezen van dit boek zeiden we tegen elkaar: ‘Dit boek is eens een keer gewoon, zonder dat het bijzonder te noemen is.’ Bloedzuster is een doodgewoon verhaal, wat ook vandaag de dag zo zou kunnen gebeuren. Heel realistisch. Goed beschreven. Alsof het een waargebeurd verhaal is. En toch enorm spannend. Hoe fijn! Ik houd ervan.

Het verhaal, dat zich voornamelijk in Zuid-Afrika afspeelt, is prachtig. De karakters zijn sterk neergezet, je leert niet alleen Sam echt kennen, maar ook een aantal andere personages in het boek. Je voelt de eenzaamheid, de spanning, het moment dat je je verloren voelt in het grote onbekende land, het verdriet, ook de emoties worden sterk weergegeven.

De sfeer, de omgeving en de situatie waarin het verhaal zich afspeelt is heel beeldend. Je ziet het allemaal zo voor je. Het boek is niet alleen spannend te noemen. Het stelt ook een aantal misstanden aan de kaak, en je word er bij stilgezet dat een goede gezondheidszorg absoluut niet voor iedereen is weggelegd. Daarmee zijn sommige beslissingen die hoofdpersonen in het boek nemen niet goed te praten, maar wel te begrijpen.

Verrassend plot

De schrijfstijl van de auteur is vlot en zeker niet langdradig te noemen. Het boek gaat vlot door diverse gebeurtenissen heen, maar niet zo vlot dat je dingen mist. Het leest als een trein en heel makkelijk weg. Het verhaal wordt geheel in chronologische volgorde verteld, met zo af en toe een flashback naar het verleden als Samantha terugdenkt aan anekdotes uit haar kindertijd. Alle gebeurtenissen vinden in één week plaats met tot slot een epiloog waarin kort verteld wordt hoe het een aantal maanden later met Samantha gaat.

En het plot? Die is absoluut verrassend en totaal niet verwacht te noemen.

Kortom: Bloedzuster van Anita Kroef is beslist een aanrader om te lezen. En hopelijk gaan er nog veel meer boeken van de hand van deze auteur uitgegeven worden.

Productinformatie

Titel: Bloedzuster
Auteur: Anita Kroef
Uitgeverij: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-93157-93-4
Verschijningsdatum: november 2020
Aantal bladzijdes: 320 pagina’s

Bloedzuster | Anita Kroef

Bestel hier Bloedzuster van Anita Kroef